FAQ

Nedenfor har vi samlet svarene på nogle af de spørgsmål vi oftest bliver stillet. 

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her på siden, er du altid velkommen til at kontakte os.

 

Hvorfor skal man lære førstehjælp ?

At yde førstehjælp i de første minutter er vigtigt, for at sikre en persons overlevelse. Hvert år falder 3.500 danskere om med et hjertestop uden for et hospital*. Desværre overlever meget få, hvis ikke der ydes livreddende førstehjælp i de første minutter.

Hvis du yder førstehjælp i de første minutter efter en person er faldet om, er der mulighed for at redde liv. Ved hjertestop er det nemlig de første minutter, der er afgørende.Chancen for at overleve falder med 10 % for hvert minut der går, før der gives livreddende førstehjælp.

 

Hvor mange danskere kan førstehjælp?

Hvert år udsteder Dansk Førstehjælpsråd ca. 270.000 kursusbeviser i Danmark. Dertil kommer også, at Dansk Råd for Genoplivning udsteder ca. 5.000 beviser på genoplivning ved hjertestop.

Er du en af de 3.500 danskere, der hvert år får et hjertestop uden for et hospital, har du 12,7 % chance for at overleve. Chancen for at overleve afhænger af, at andre borgere griber ind, ringer 112 og begynder hjertelungeredning.

 

Hvor længe gælder et førstehjælpsbevis?

Et førstehjælpsbevis er gyldigt i to år, men man må selvfølgelig gerne yde førstehjælp, selvom beviset ikke længere er gyldigt.

Vi anbefaler dog, at du tager et repetitionskursus, så førstehjælpen altid ligger frisk i hukommelsen, hvis du kommer ud for en situation, hvor førstehjælp er påkrævet.

Vores førstehjælpskurser bliver hele tiden fornyet. Hvert femte år kommer der nye guidelines. Så vi anbefaler altså, at et førstehjælpskursus fornyes efter to år, så du får alt den nye viden med.

 

Min hjertestarter har været i brug. Hvad gør jeg?

Når din hjertestarter har været i brug skal den reetableres. Hjertestarteren skal have nye batterier og nye elektroder, og data om den tilskadekomne skal udlæses og videregives til hositalet  For at få hjertestarteren reetableret, skal du blot kontakte os FHFD.dk

 

Min hjertestarter mælder fejl. Hvad gør jeg?

Alt efter hjertestarter fabrikat/type har de hver især forskellige alarm typer lys/rødt/gult/grøn blink, grøn flueben eller rødt kryds.

Når hjertestarteren blinker rødt/rødt kryds, eller giver alarm bib lyde, betyder det, at batterier m.v. skal udskiftes og du skal derfor bestille tid til service. Prøv evt. at åbne og lukke låget på hjertestarteren. Hvis hjertestarten feks. blinker både rødt og grønt samtidig, er der stadig nok batteri til, at hjertestarteren kan bruges. Hvis hjertestarten kun blinker rødt, kan den ikke længere bruges og serviceeftersynet haster.

 

Hvad for en hjertestarter skal jeg vælge?

Der har vi samlet lidt info som er værd at læse, bla. Sundhedsstyrelsens tjekliste og Trygfondens vurdering af 20 forskellige hjertestartere og så har vi et meget stort udvalg af AED (Hjertestartere)

 

Skal jeg have et udendørs skab ?

Opbevar hjertestarteren så den er disponibel 24 timer i døgnet

En hjertestarter bør opbevares, så den bliver bemærket og samtidig er optimal beskyttet, sikret og disponibel 24 timer i døgnet hele året.

Den optimal tilgængelighed sikres ved at placere hjertestarteren i et udendørs skab med varmestyring, så man sikrer sig at hjertestarteren opbevares indenfor driftssikker temperatur.

Når hjertestarteren er tilgængelig og registreret på hjertestarter.dk, vil alarmcentralen til et hvert tidspunkt kunne henvise til den, og dermed vil hjertestarteren være til gavn for flest mulige.

“Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til opbevaring af hjertestarter

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle hjertestartere bør placeres udendørs og i det offentlige rum, hvor de kan være tilgængelige 24 timer i døgnet. Det anbefales desuden, at hjertestarteren ikke låses inde i et udendørsskab, da det kan forsinke adgangen til hjertestarteren.

Det bør i hvert enkelt tilfælde vurderes, om hjertestarteren skal placeres i det offentlige rum, eller om særlige omstændigheder gør dette uhensigtsmæssigt.”

 

Er der meget tyveri/hærværk ?

Vor statistik viser – at stort set ingen hjertestartere i skabe udsættes for hærværk og/eller tyveri.

 

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter er en maskine, der kan “genstarte” hjertet´s pumpefunktion efter hjertestop ved at give et eller flere elektriske stød gennem brystkassen. Hjertestarteren kaldes også en defibrillator eller en AED (Automatisk Ekstern Defibrillator).

Hjertestarteren har tilkoblet to elektroder, der kan aflæse hjertets elektriske rytme og vurdere, om der skal afgives stød eller ej. Derfor er det vigtigt, at du placerer elektroderne rigtigt. Hjertestarteren guider dig igennem hele forløbet – den fortæller dig, hvordan elektroderne skal placeres, hvornår den tilskadekomne må berøres, og om du skal trykke på knappen, for at udløse stødet.

 

Hvorfor er det en god ide at registrere min hjertestarter på hjertestarter.dk?

Hjertestartere gavner mest, hvis mange ved, hvor de er. Vi opfordrer derfor alle vores kunder til at registrere deres hjertestartere på hjertestarter.dk.

Når du registrerer din hjertestarter på hjertestarter.dk, kan alle i Danmark kan se, hvor den er placeret. Siden 2010 har landets vagtcentraler haft adgang til systemet, så de kan henvise til den nærmeste hjertestarter, når du ringer 1-1-2

Hjertestarter.dk drives af TrygFonden, som ønsker at gøre viden om hjertelungeredning tilgængelig for danskerne og udvikle en aktiv genoplivningskultur, der betyder at danskerne i sidste ende kan tage ansvar for egen og andres tryghed. Hvert år får omkring 3.500 mennesker i Danmark hjertestop uden for hospitalet. I dag overlever cirka 12 procent. Med hjertelungeredning og hurtig hjertestart anslås det, at endnu flere danskere vil kunne overleve et hjertestop.

 

Jeg vil gerne købe/bestille noget, hvad gør jeg ?

Du finder fanebladet kontakt på hjemmesiden, der inde kan du skrive en mail til os med dine kontaktoplysninger og spørgsmål eller hvad su ønsker at købe/bestille. Og vi vil kontakte dig hurtigst muligt med hjælp/rådgivning eller effektuerer din bestilling.

 

Jeg kan ikke finde svar på mit spørgsmål herinde, hvad gør jeg ?

Du finder fanebladet kontakt på hjemmesiden, der inde kan du skrive en mail til os med dine kontaktoplysninger og spørgsmål. Og vi vil kontakte dig hurtigst muligt med hjælp/rådgivning.

 

Kan søge fonde om tilskud til hjertestarter eller førstehjælpskursus ?

Du finder fanebladet kontakt på hjemmesiden, der inde kan du skrive en mail til os med dine kontaktoplysninger og. Og vi vil kontakte dig hurtigst muligt med hjælp/rådgivning i forhold til hvordan og hvornår man kan søge.