Myte 1
Mere end halvdelen af dem, der rammes af hjertestop uden for hospital overlever Det er forkert. Hjertestop uden for hospital er en meget alvorlig tilstand med høj dødelighed. 12 % der rammes af hjetestop uden for hospitalet, overlever. I 6 ud af 10 tilfælde bliver der ydet genoplivning, inden ambulancen kommer.
Myte 2
En person, der rammes af hjertestop overlever kun fem minutter eller derunder Nej, men for hvert minut, der går, reduceres muligheden for at overleve. Efter 4-6 minutter begynder hjernen at tage varig skade. For hvert minut, der går uden genoplivning, reduceres chancen for at overleve med 10 procent. Går der 10 minutter inden hjælpen når frem, overlever kun ganske få. Derfor nytter det at give livreddende førstehjælp, inden hjælpen når frem. Og hvert minut betyder forskellen på liv og død.
Myte 3
Det er kun meget gamle mennesker med dårligt helbred, der rammes af hjertestop Nej, yngre mennesker kan også helt uforklarligt og uden varsel blive ramt af hjertestop. Gennemsnitsalderen for personer, der bliver ramt af hjertestop er for mænd 66 år og for kvinder 71 år. I landområderne er mennesker, der rammes af hjertestop generelt yngre end gennemsnittet af befolkningen. Dette gælder især kvinder, som i gennemsnit var syv år yngre i forhold til hovedstadsområdet.
Myte 4
Det er svært at yde genoplivning
Det er let at lære genoplivning. På under en halv time kan du lære basal genoplivning, og være med til at redde liv, hvis du er vidne til hjertestop.
Myte 5
Man skal lade de professionelle om at yde genoplivning ved hjertestop, fordi man risikerer at gøre mere skade end gavn Nej, det kan kun blive bedre. Hellere gøre noget, end ikke at gøre noget. Og for hvert minut, du gør noget, hvis en person falder om med hjertestop, øger du muligheden for, at personen kan forsætte sit hidtidige liv som kollega, forældre, ven, veninde, søster, bror, bedstefar og bedstemor.